LASAGNE Z CUKINII ZE SZPINAKIEM
3 cukinie
2 kulki sera mozzarella (można użyć więcej)
olej do smażenia
odrobina bułki tartej do posypania
warstwa pomidorowa:
1 cebula
kartonik passaty (przecieru pomidorowego)
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
Przyprawy: pół łyżeczki ostrej papryki, bazylii i oregano, sól, pieprz
nadzienie szpinakowe:
mrożony szpinak (ok. 400 g)
ricotta (ok. 100 gram)
przyprawy: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól, pieprz
Sos pomidorowy: Cebulę pokrój w kostkę. W garnuszku podgrzej olej i cebulę lekko zeszklij. Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy. Podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj passatę. Kidy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia.
Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż się rozmrozi. Dodaj przyprawy i pokruszony ser.
Cukinię pokrój w podłużne plastry. Obsmaż je na patelni grillowej z obu stron i zacznij układać warstwy lasagne: cukinia, sos pomidorowy, plastry mozzarelli, cukinia, sos szpinakowy, ponownie mozarella i cukinia. Warstwy posyp odrobiną bułki tartej.
Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem. Piecz 20 minut. Następnie dołóż warstwę sera i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 200 stopni.
