LASAGNE Z CUKINII ZE SZPINAKIEM

3 cukinie

2 kulki sera mozzarella (można użyć więcej)

olej do smażenia

odrobina bułki tartej do posypania

 

warstwa pomidorowa:

1 cebula

kartonik passaty (przecieru pomidorowego)

olej do smażenia

3 ząbki czosnku

Przyprawy: pół łyżeczki ostrej papryki, bazylii i oregano, sól, pieprz

 

nadzienie szpinakowe:

mrożony szpinak (ok. 400 g)

ricotta (ok. 100 gram)

przyprawy: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól, pieprz


 

Sos pomidorowy: Cebulę pokrój w kostkę. W garnuszku podgrzej olej i cebulę lekko zeszklij. Dodaj drobno posiekany czosnek i przyprawy. Podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj passatę. Kidy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia.

Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż się rozmrozi. Dodaj przyprawy i pokruszony ser.

Cukinię pokrój w podłużne plastry. Obsmaż je na patelni grillowej z obu stron i zacznij układać warstwy lasagne: cukinia, sos pomidorowy, plastry mozzarelli, cukinia, sos szpinakowy, ponownie mozarella i cukinia.  Warstwy posyp odrobiną bułki tartej.

Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem. Piecz 20 minut. Następnie dołóż warstwę sera i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 200 stopni.