RYŻ Z WARZYWAMI ORIENTALNYMI I KREWETKĄ
200 gram ryżu (może być brązowy – kup taki jaki lubisz)
paczka mrożonych warzyw chińskich/orientalnych
puszka mleczka kokosowego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
200 gram krewetek (najlepiej żeby były rozmrożone, ale jeśli zupełnie nie masz czasu możesz wrzucić na patelnię również mrożone)
przyprawy: czubata łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub zielonej pasty curry
olej i masło do smażenia
Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w głębokiej patelni na odrobinie oleju z łyżką masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj krewetki i smaż je ok. 3 minut. Dodaj mrożone warzywa. Mieszaj je na patelni 10 minut.
W między czasie ugotuj ryż.
Na koniec dodaj na patelnię przyprawy. Zalej danie mleczkiem kokosowym i wymieszaj. Na talerzu najpierw wyłóż ryż i przykryj go warzywami i powstałym sosem.
