RYŻ Z WARZYWAMI ORIENTALNYMI I KREWETKĄ

200 gram ryżu (może być brązowy – kup taki jaki lubisz)

paczka mrożonych warzyw chińskich/orientalnych

puszka mleczka kokosowego

pół cebuli

2 ząbki czosnku

200 gram krewetek (najlepiej żeby były rozmrożone, ale jeśli zupełnie nie masz czasu możesz wrzucić na patelnię również mrożone)

przyprawy: czubata łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub zielonej pasty curry

olej i masło do smażenia


 

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w głębokiej patelni na odrobinie oleju z łyżką masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj krewetki i smaż je ok. 3 minut. Dodaj mrożone warzywa. Mieszaj je na patelni 10 minut.

W między czasie ugotuj ryż.

Na koniec dodaj na patelnię przyprawy. Zalej danie mleczkiem kokosowym i wymieszaj. Na talerzu najpierw wyłóż ryż i przykryj go warzywami i powstałym sosem.