DIETETYCZNY TORT FASOLOWY Z SERKIEM I FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ
(tortownica o średnicy 20 cm)
Biszkopt:
1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli
5 jaj
1 łyżka esencji waniliowej
6 łyżek (około 100 g) miękkiego masła
1/2 szklanki ksylitolu
6 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem:
300g naturalnego chudego serka homogenizowanego
1 łyżka stewii w pudrze
1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Frużelina wiśniowa:
450-500 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
¾ szklanki ksylitolu
sok z połowy cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
około 50 ml wody
Biszkopt:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem/olejem i wysyp zmielonymi migdałami.
Fasolę przelej na sitko i opłucz pod zimną wodą. Odcedź, dodaj 3 jajka, esencję waniliową, ksyliotol. Zblenduj na jednolitą, płyną masę.
W miseczce wymieszaj kakao z sodą i proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ubij mikserem masło, aż będzie puszyste. Dodawaj po jednym pozostałe 2 jajka i ubijaj aż powstanie jednolita masa. Wymieszaj z kakao oraz masą fasolową za pomocą łyżki. Przelej do przygotowanej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika.
Piecz ok. 50 minut.
Krem:
Serek ubij mikserem, dodaj stewię i dodawaj powoli rozpuszczoną żelatyną (lekko już przestudzoną) z ekstraktem.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie wsyp do garnka, dodaj ksylitol, sok z cytryny i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj – aż utworzy się masa jak kisiel. Frużelinę ostudź.
Składanie tortu:
Ostudzone ciasto przekrój na pół.
Na paterze połóż spodni blat ciasta – koniecznie nasącz go czarną herbatą lub kawą rozpuszczalną!
Na cieście zamknij rant z tortownicy.
Nałóż na ciasto krem, następnie frużelinę, połóż drugi blat ciasta, nasącz go.
Górę możesz oprószyć wiórkami z gorzkiej czekolady
