DIETETYCZNY TORT FASOLOWY Z SERKIEM I FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ

(tortownica o średnicy 20 cm)

Biszkopt:

1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli

5 jaj

1 łyżka esencji waniliowej

6 łyżek (około 100 g) miękkiego masła

1/2 szklanki ksylitolu

6 łyżek kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

Krem:

300g naturalnego chudego serka homogenizowanego

1 łyżka stewii w pudrze

1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Frużelina wiśniowa:

450-500 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)

¾ szklanki ksylitolu

sok z połowy cytryny

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

około 50 ml wody


 

Biszkopt:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem/olejem i wysyp zmielonymi migdałami.

Fasolę przelej na sitko i opłucz pod zimną wodą. Odcedź, dodaj 3 jajka, esencję waniliową, ksyliotol. Zblenduj na jednolitą, płyną masę.

W miseczce wymieszaj kakao z sodą i proszkiem do pieczenia.

W dużej misce ubij mikserem masło, aż będzie puszyste. Dodawaj po jednym pozostałe 2 jajka i ubijaj aż powstanie jednolita masa. Wymieszaj z kakao oraz masą fasolową za pomocą łyżki. Przelej do przygotowanej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika.

Piecz ok. 50 minut.

 

Krem:

Serek ubij mikserem, dodaj stewię i dodawaj powoli rozpuszczoną żelatyną (lekko już przestudzoną) z ekstraktem.

 

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie wsyp do garnka, dodaj ksylitol, sok z cytryny i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj – aż utworzy się masa jak kisiel. Frużelinę ostudź.

 

Składanie tortu:

Ostudzone ciasto przekrój na pół.

Na paterze połóż spodni blat ciasta – koniecznie nasącz go czarną herbatą lub kawą rozpuszczalną!

Na cieście zamknij rant z tortownicy.

Nałóż na ciasto krem, następnie frużelinę, połóż drugi blat ciasta, nasącz go.

Górę możesz oprószyć wiórkami z gorzkiej czekolady