PASZTET Z SOCZEWICY

2 i 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
1 i 1/2 szklanki ugotowanych błyskawicznych płatków owsianych
2-3 łyżki nasion chia
1 cebulę + 2 ząbki czosnku
1 puszkę mleczka kokosowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę soli
1 kopiastą łyżeczkę curry
pieprz do smaku
olej do smażenia


 

Ugotuj soczewicę. W drugim garnku zagotuj płatki w puszcze mleka kokosowego. Po chwili, dodaj nasiona chia. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i wymieszaj (ręką lub łyżką). Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałe składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę więcej mąki. Przełóż do formy (np. do pieczenia chleba) wyłożonej papierem.

Piecz około 40 minut w 180 stopniach. Górę możesz udekorować suszonymi pomidorami.