TARTA ZE SZPINAKIEM
Ciasto:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej
250 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
kilka łyżek zimnej wody
Farsz:
ok. 100 gram świeżego szpinaku
2-3 jajka
150 ml wegańskiej śmietany sojowej (jest dużo lżejsza od tradycyjnej śmietany i odpowiednia dla osób z nietolerancją nabiału lub laktozy)
garść startego twardego sera, np. parmezanu
odrobina czarnego lub zwykłego sezamu
ser feta (ilość w zależności od upodobań)
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku (soli nie za dużo, bo feta jest słona)
Umyty dokładnie szpinak podsmaż kilka minut, tak aby znacznie zmniejszył objętość. W misce rozmieszaj najpierw jajka, dodaj śmietanę sojową. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę. Na koniec dodaj starty ser, szpinak i sezam. 3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstaw do pieczenia na ok. 10 min w 180 stopniach.
Przełóż farsz do formy. Dodaj ser feta. Piecz kolejne pół godziny.
