TARTA ZE SZPINAKIEM

Ciasto:

500 g mąki pszennej lub orkiszowej
250 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
kilka łyżek zimnej wody

Farsz:

ok. 100 gram świeżego szpinaku

2-3 jajka

150 ml wegańskiej śmietany sojowej (jest dużo lżejsza od tradycyjnej śmietany i odpowiednia dla osób z nietolerancją nabiału lub laktozy)

garść startego twardego sera, np. parmezanu

odrobina czarnego lub zwykłego sezamu

ser feta (ilość w zależności od upodobań)

2 ząbki czosnku

pieprz i sól do smaku (soli nie za dużo, bo feta jest słona)


 

Umyty dokładnie szpinak podsmaż kilka minut, tak aby znacznie zmniejszył objętość.  W misce rozmieszaj najpierw jajka, dodaj śmietanę sojową. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę. Na koniec dodaj starty ser, szpinak i sezam. 3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstaw do pieczenia na ok. 10 min w 180 stopniach.
Przełóż farsz do formy. Dodaj ser feta. Piecz kolejne pół godziny.