TARTA Z RABARBAREM
250 g mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżki cukru lub ksylitolu
szczypta soli
150 g zimnego masła
6-7 łyżek lodowatej wody
Środek: 1 kg rabarbaru (ok. 6 pałeczek), 3 łyżki ulubionego dżemu (polecam truskawkowy!), 3/4 szklanki ksylitolu
Wsyp do miski wszystkie składniki na ciasto. Masło posiekaj nożem na małe kawałeczki. Zacznij wyrabiać. Pod koniec dodaj wodę. Gotową kulkę wstaw do lodówki. Rabarbar pokrój na 2-cm kawałki. Przesyp do garnka. Dodaj ksylitol i dżem. Gotuj chwilę. Jeśli w garnku jest za dużo soku pozwól mu odparować (można odcedzić rabarbar na chwilę, aby się nie rozpadł). Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Przełóż do tortownicy. Z pozostałych skrawków wytnij paski, aby ułożyć z nich kratkę. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę.
