TARTA Z RABARBAREM

250 g mąki pszennej lub orkiszowej

2 łyżki cukru lub ksylitolu

szczypta soli

150 g zimnego masła

6-7 łyżek lodowatej wody

 

Środek: 1 kg rabarbaru (ok. 6 pałeczek), 3 łyżki ulubionego dżemu  (polecam truskawkowy!), 3/4 szklanki ksylitolu

 


 

Wsyp do miski wszystkie składniki na ciasto. Masło posiekaj nożem na małe kawałeczki. Zacznij wyrabiać. Pod koniec dodaj wodę. Gotową kulkę wstaw do lodówki. Rabarbar pokrój na 2-cm kawałki. Przesyp do garnka. Dodaj ksylitol i dżem. Gotuj chwilę. Jeśli w garnku jest za dużo soku pozwól mu odparować (można odcedzić rabarbar na chwilę, aby się nie rozpadł). Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Przełóż do tortownicy. Z pozostałych skrawków wytnij paski, aby ułożyć z nich kratkę. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę.