KURKOWA Z DOMOWYM MAKARONEM
500 ml bulionu
500 gram kurek
Cebula
przyprawy: ½ łyżeczki czosnku, ½ łyżeczki oregano, sól i pieprz
Makaron: 2 szklanki mąki, 3 jajka, odrobina wody
W garnku podsmaż cebulę. Dodaj kurki i przyprawy. Kiedy kurki zmiękną zalej wszystko bulionem.
Przygotuj makaron: Mąkę i jajka połącz ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta dodawaj odrobinę wody. Kiedy wszystko ulepi się w gładką masę, uformuj kulkę i wstaw ją na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj kształt mmakaronu.
Przygotowane kawałeczki wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Wyjmij po 3 minutach od wypłynięcia.
Gotową zupę podawaj z koperkiem.
