ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SOCZEWICĄ
1 litr bulionu warzywnego
400 gram przecieru pomidorowego domowej roboty (lub jedna puszka pomidorów bez skórki)
3 papryki
słoiczek ciecierzycy (ok. 400 gram)
puszka mleczka kokosowego
kilka łyżeczek oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż na blasze do pieczenia. Polej olejem i posyp ziołami. Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut – najlepiej jak papryka lekko się przypali na brzegach. Paprykę oraz pomidory dodaj do bulionu i zmiksuj na gładko. Gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj ciecierzycę (bez zalewy!) Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj mleczko kokosowe. Jeśli bulion nie był wystarczająco słony – dopraw do smaku. Podawaj np. ze świeżą kolendrą.
