ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SOCZEWICĄ

1 litr bulionu warzywnego

400 gram przecieru pomidorowego domowej roboty (lub jedna puszka pomidorów bez skórki)

3 papryki

słoiczek ciecierzycy (ok. 400 gram)

puszka mleczka kokosowego

kilka łyżeczek oleju rzepakowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich


 

Paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż na blasze do pieczenia. Polej olejem i posyp ziołami. Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut – najlepiej jak papryka lekko się przypali na brzegach. Paprykę oraz pomidory dodaj do bulionu i zmiksuj na gładko. Gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj ciecierzycę (bez zalewy!) Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj mleczko kokosowe. Jeśli bulion nie był wystarczająco słony – dopraw do smaku. Podawaj np. ze świeżą kolendrą.