CIASTO KAWOWE
2 lub 3 paczki biszkoptów bezglutenowych (dostępne np. w Carrefour)
3/4 kostki ciepłego masła
3 żółtka
pół szklanki ksylitolu w pudrze (lub zwykłego cukru pudru)
biały ser twarogowy do sernika (mielony 3 razy) – ok 500 gram
3 łyżki żelatyny
kubek mocnej, ostudzonej kawy (użyłam rozpuszczalnej)
Rozpuść żelatynę w ok. 3/4 szklanki wody. Zamieszaj i pozostaw na kilka minut. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj masło i ser twarogowy. Połącz mikserem, tak by nie było grudek. Podgrzej w kąpieli wodnej żelatynę i dodaj do masy. Spód blaszki (mniej więcej 20 na 30 cm) wyłóż sreberkiem. Następnie namocz biszkopty w kawie i wykładaj na spodzie. Na środek wylej masę. Następnie układaj górną warstwę biszkoptów. Górę możesz oprószyć kakaem.
Ciasto jest o wiele lepsze następnego dnia, kiedy składniki przejdą smakiem!
