CIASTO KAWOWE

2 lub 3 paczki biszkoptów bezglutenowych (dostępne np. w Carrefour)

3/4 kostki ciepłego masła

3 żółtka

pół szklanki ksylitolu w pudrze (lub zwykłego cukru pudru)

biały ser twarogowy do sernika (mielony 3 razy) – ok 500 gram

3 łyżki żelatyny

kubek mocnej, ostudzonej kawy (użyłam rozpuszczalnej)


 

Rozpuść żelatynę w ok. 3/4 szklanki wody. Zamieszaj i pozostaw na kilka minut. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj masło i ser twarogowy. Połącz mikserem, tak by nie było grudek. Podgrzej w kąpieli wodnej żelatynę i dodaj do masy.  Spód blaszki (mniej więcej 20 na 30 cm) wyłóż sreberkiem. Następnie namocz biszkopty w kawie i wykładaj na spodzie. Na środek wylej masę. Następnie układaj górną warstwę biszkoptów. Górę możesz oprószyć kakaem.

 

Ciasto jest o wiele lepsze następnego dnia, kiedy składniki przejdą smakiem!