TORTILLA Z PASTĄ Z FASOLI

Pasta z fasoli (wszystkie składniki połącz blenderem) :

mała puszka fasoli (bez zalewy)

5/6 plastrów suszonego pomidora w oleju + opcjonalnie łyżka pestek z oleju (użyłam pomidorów w zalewie z pestkami dyni)

garstka pestek słonecznika (suchych)

sól, pieprz do smaku

 

Tortille:

2.5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)

2 łyżki roztopionego masła

szklanka wrzątku (ok. 200 ml)

łyżeczka soli

przyprawy: płaska łyżeczka czosnku i słodkiej papryki, pół łyżeczki cząbru.

 

 


 

Tortille:

Do miski wrzuć wszystkie składniki, oprócz wody. Wrzątek wlewaj powoli, mieszając łyżką. Po chwili możesz zacząć wyrabiać ręcznie, jednak uważaj, żeby się nie poparzyć. Wyrabiaj chwilę, aż ciasto połączy się w zwartą kulę. Owiń folią i wstaw ją do lodówki na ok. pół godziny. Następnie podziel ciasto na równe części. (z przepisu wychodzi ok. 9 kawałków). Rozwałkuj każdą kulkę najcieniej jak potrafisz. Opiekaj na rozgrzanej (i suchej!) patelni minutę z każdej strony.

Gotowe tortille posmaruj pastą. Podawaj ze świeżymi warzywami.