TORTILLA Z PASTĄ Z FASOLI
Pasta z fasoli (wszystkie składniki połącz blenderem) :
mała puszka fasoli (bez zalewy)
5/6 plastrów suszonego pomidora w oleju + opcjonalnie łyżka pestek z oleju (użyłam pomidorów w zalewie z pestkami dyni)
garstka pestek słonecznika (suchych)
sól, pieprz do smaku
Tortille:
2.5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
2 łyżki roztopionego masła
szklanka wrzątku (ok. 200 ml)
łyżeczka soli
przyprawy: płaska łyżeczka czosnku i słodkiej papryki, pół łyżeczki cząbru.
Tortille:
Do miski wrzuć wszystkie składniki, oprócz wody. Wrzątek wlewaj powoli, mieszając łyżką. Po chwili możesz zacząć wyrabiać ręcznie, jednak uważaj, żeby się nie poparzyć. Wyrabiaj chwilę, aż ciasto połączy się w zwartą kulę. Owiń folią i wstaw ją do lodówki na ok. pół godziny. Następnie podziel ciasto na równe części. (z przepisu wychodzi ok. 9 kawałków). Rozwałkuj każdą kulkę najcieniej jak potrafisz. Opiekaj na rozgrzanej (i suchej!) patelni minutę z każdej strony.
Gotowe tortille posmaruj pastą. Podawaj ze świeżymi warzywami.
